A.M.C. "The Skymasters"
Nieuwerkerk aan den IJssel
Home > Competitie > Verslagen
Verslagen
- Verslagen 2017
- Historische verslagen
Verslagen Competitie 2017
Wat doen we nou verkeerd?
Sinds ongeveer anderhalf jaar rijden we regelmatig een puzzelrit georganiseerd door de Skymasters. Ondanks dat we echt ons best doen zijn we bijna elke rit als laatste geëindigd.
Hier dus een verslag van twee hele enthousiaste puzzelaars die eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn.
Zoals altijd vertrekken we als een van de eerste deelnemers, nemen even de tijd om de opdrachten door te lezen en gaan dan snel van start.
Bij de eerste opdracht gaat het gelijk al mis. We beslissen (na een hoop discussie in de auto, daar hebben we er veel van tijdens een rit) dat niet Nederlandse woorden zorgen voor een opdracht die niet uitvoerbaar is, maar we bedenken natuurlijk niet dat start ook een Engels woord is. Eerste strafpunten gelijk al binnen.
Dit realiseren we ons natuurlijk op dat moment niet, dus we denken dat we echt goed bezig zijn.
Eenmaal onderweg moeten we op zoek naar AWZI (wat zou dat eigenlijk zijn?) KORTENOORD. Tussen aanhalingstekens en met hoofdletters, dus zoals het BRR zegt: “dit oriënteringspunt dat op (aan, in) een vast voorwerp moet voorkomen, dient in zijn geheel, inclusief leestekens, in de route opdracht te worden vermeld” dus we gaan op zoek naar de tekst en hebben die al snel gevonden. Helaas missen we in ons enthousiasme dat het onderste streepje van de Z is afgebroken, weer punten erbij!
In de tekst boven de routebeschrijving stond dat we ook op zoek moesten naar kerstballen en als we die zagen moesten we gelijk de eerste weg rechts. Helaas, eerste kerstbal al gemist. Nog meer punten erbij.
Een stukje verder in de rit hebben we zeker 5 minuten naar een: “verkeersbord voorzien van getal (kleuren van bord als goed beschouwen)” staan kijken, is dit nu het bord wat bedoeld wordt……? Als we later de uitleg lezen heeft de uitzetter het zelfs over verkeersborden A1 en C1, geen idee wat er bedoeld wordt, misschien toch het RVV eens goed bekijken de volgende keer.
Gelukkig doen we de volgende opdracht wel goed (moeten we er eigenlijk niet bij vertellen dat we er wel weer voor zijn terug gereden, omdat we de eerste keer de brugleuning niet konden vinden).
Oké, nu gaan we weer een beetje vaart maken, we zien gelukkig gelijk dat b0ut met een 0 is geschreven en dus niet uitvoerbaar is.
Op naar de volgende opdracht…helaas ook hier denken we dat we goed bezig te zijn als we bedenken dat de kerstballen in de kerstboom, kerstballen zijn die door de uitzetter zijn neer gezet met daarbij RC S dus we noteren 2 maal de RC S. Echter, er zaten 4 ballen in de boom, dus hadden we 5 maal de RC S moeten noteren en toen de opdracht na kerstboom rechts moeten uitvoeren dan hadden we 6 maal de RC S moeten hebben weer 30 punten erbij.
Nu op zoek naar ham, 3 plaatsnamen en den. Ook hier een hoop discussie, klopt er wat we op het bord zien? De plaatsnamen lijken inderdaad Nederlandse plaatsnamen te zijn (ook hiervoor maar eens het NRF-woonplaatsenregister aanschaffen) maar die den, dat is volgens ons geen den maar een spar en ja, later blijkt ook dat de uitzetter het hier niet helemaal juist had, dus de opdracht wordt geneutraliseerd (iets wat wij nog steeds niet snappen, want wij hebben het dan toch goed gedaan en de rest niet, dan zouden zij toch strafpunten moeten krijgen).
Maar niet te lang getreurd, we moeten wat tijd inhalen, want we hebben de rijtijd al bijna overschreden.
We gaan weer wat meters maken. Op naar de volgende opdracht. Ook hier volgt een hoop discussie, want ben je een naamgenoot als alleen de achternaam klopt, 2 van de 3 inzittenden vinden van wel dus we besluiten om rechts te gaan, helaas, volgens de uitzetter ben je alleen een naamgenoot als je een persoon bent. Weer punten.
Nu op zoek naar een wintervoertuig, dat ski’s dat niet zijn vinden we alle drie. Een ar is dat volgens ons wel. Als we bij dit bordje staan, krijgen we van een van de doorgewinterde Skymasters nog een tip: let op AR op het bordje dat betekend ook asfaltweg rechts.
Dus de volgende letters hebben we weer goed. (Waarschijnlijk begint iedereen nadat we zo vaak laatste zijn geweest een beetje medelijden met ons te krijgen).
Op naar de volgende discussie, wij gaan namelijk niet van opdracht naar opdracht, maar van discussie naar discussie.
Op zoek naar “HO HO HO!” hier staan we ook weer even stil, is het nou goed wat op het bordje staat en gelukkig nemen we ook af en toe een juiste beslissing, want volgens de uitzetter stond er HO HO! en HO.
In de laatste opdracht zien we direct dat fondu verkeerd is geschreven, dus opdracht niet uitvoerbaar en dus rechtdoor rijden. Al snel volgt er een herstel opdracht en vinden we de
(voor ons) eerste echte kerstbal. Eindelijk, we kunnen terug naar Brasserie Geen Idee, tijd voor een borrel en op naar het Rad van Avontuur.
Gelukkig zijn we hier (pas wel in de laatste ronde) gelukkiger want we gaan naar huis met een kip, een varkensrollade en een kerststol. Die overigens prima hebben gesmaakt.
Ondanks dat we ook deze keer weer laatste zijn geworden in de puzzelrit zijn we er de volgende vast weer bij en blijven we ons best doen, we moeten het toch een keer leren?
Wendy en Xandra du Prie
Zwartepietenrit 17 november 2017
De jaarlijks terugkerende Zwarte Pietenrit in Alphen a/d Rijn is een puzzelrit van MAC Rijnland, die ook meetelt voor de competitie van de AMCS. Hoewel er gereden werd volgens het Puzzel Basisreglement van MAC Rijnland, bleek dit in de praktijk geen grote problemen op te leveren.
Vanaf de start moesten we bijna meteen al op zoek naar een ‘bloterik’; deze werd, zoals je in dit jaargetijde ook wel kunt verwachten, buiten niet aangetroffen, hetgeen de eerste goede routecontrole opleverde.
Na enkele neutrale opdrachten zochten we naar een ‘automaat’;
als je doorhad dat je, door de klemtoon op de eerste twee lettergrepen te leggen, je gebruik kon maken van het verkeersbord C17 (maximumlengte voertuigen))was deze opdracht gewoon uit te voeren.
Direct daarna reden we een weg genaamd “Windjammer” in, waar onder het straatnaambord een foto hing van het ‘zeilmeisje’ Laura Dekker;
aangezien we de ‘naam van een zeiler’ moesten vinden, leek dit duidelijk niet uitvoerbaar.
Omdat ‘zeiler’ echter ook ‘zeilschip’ betekent konden we de naam windjammer gebruiken.
Even later kwamen we aan bij autodealer Baak, alwaar we na een ‘baak’ naar rechts moesten. Niet garage Baak, maar wel de bijgeplaatste vuurtoren maakte de opdracht uitvoerbaar.
Vervolgens moesten we een ‘uitbouw’ en een ‘aanbouw’ zien te vinden, twee kleine fietsjes zien op te sporen en een geniepig parkeerterreintje oprijden wat doodlopend leek, maar het niet was.
Daarna kwam er een heel leuke val, nl ‘na Zwarte Piet, voor want viersprong L’; Zwarte Piet hing in het touwwerk van een zeilschip, dus die was snel gevonden, maar de want voor ons bleek een handschoen te zijn, Dus doorrijden en we kwamen weer uit voor de net gebruikte Zwarte Piet, die in het want hing; nu wel uitvoerbaar.
De school waarvoor we vervolgens naar links moesten, stond duidelijk in bij-positie, maar nu niet klakkeloos doorrijden naar de (foute) opvanger, maar voor een volgend schooltje alsnog naar links.
Na een ‘bouwvakersdecolleté’, wat bouwvakkersdecolleté moest zijn en een tekst die geen ‘AB’ bleek te zijn maar ‘1713’, kwamen we op een situatie terecht waar we geacht werden een ruiter te zijn en we dus een (zelfgemaakte) autoweg niet in mochten rijden, een (zelfgemaakt) ruiterpad weer wel en een weg voorzien van verkeersbord C9 weer niet.
Op dit punt verschilde ik duidelijk van mening met de uitzetter: volgens mij mocht je ook het ruiterpad niet inrijden, aangezien ik als (tijdelijke) ruiter nog steeds te maken had met de bepaling in het reglement, dat de route loopt via wegen, die toegankelijk zijn voor personenauto’s en motoren.
Uitzetter: We hadden hier duidelijker art. 4 moeten noemen.
Maar niet getreurd; omdat ons werd medegedeeld dat vanaf nu paarden als niet-aanwezig moesten worden beschouwd, waren we daar definitief van verlost.
We gaan gewoon verder en zoeken achtereenvolgens naar een dommekracht (niet Zwarte Piet, maar een autokrik),
een herkouwer en een rund en varken (in eerste instantie foute volgorde, maar door bijgeplaatste stoffer achter een routecontrole toch uitvoerbaar).
‘Na Madrid R’ kon je uitvoeren na de plattegrond van Spanje en niet na een bordje met alleen de tekst “MADRID’; de volgende opdracht ‘na straat R’ niet uitvoeren na een foutieve (poker)straat, maar na de ‘straat van Gibraltar’ op de eerder genoemde plattegrond. Daarna nog een tekstval, nl.
‘onmiddelijk’ in plaats van ‘onmiddellijk’ en een ‘schenker’ (niet een tapper, maar Sinterklaas die cadeautjes geeft aan een kind).
De laatste val was de uitsmijter van de avond: ‘na ruiter R’.
Het lijkt uiterst simpel met een plaatje van Sint op z’n paard, maar je moest natuurlijk nog steeds weten dat alle paarden moesten worden weggedacht. Geen paard, dan dus ook geen ruiter.
De organisatie (Jaap Spaargaren, Casper Bottemanne en Hans Keuning): bedankt.
Martin den Dunnen
Wanneer ik achter (of is het voor?) m’n laptop duik om een verhaal te maken over de verreden Wijnrit, besef ik pas dat tijden vliegen. Na de Wijnrit zijn alweer de nodige ritten verreden, al dan niet met wisselend succes. Ook de Nationale Teamrit is verreden, waarbij de AMCS lekker vertegenwoordigd was. Vervolgens al weer lekker doende met het uitzetten van diverse ritten. Gewoon lekker bezig zijn. Ook de voorbereidingen voor een rit in het buitenland zijn volop gaande. Gelukkig als rijder.
Even terug naar de 13e oktober. De “Wijnrit”. Een rit waarvan we, gezien de uitzetter en controleur, Bertus en Martin, het nodige konden verwachten. En dat dan ook nog eens op vrijdag de 13e dag van de maand. Hiermee is de toon gezet voor het vervolg van het rittenseizoen.
Ervaring heeft geleerd dat hun ritten vlot rijden, onduidelijk zijn met wat ze zouden kunnen bedoelen maar in ieder geval vol van eenvoudige opdrachten, totdat de uitleg gegeven wordt.
Wanneer we de papieren hebben ontvangen nemen we altijd eerst even de tijd om het verhaal door te lezen om zo de eerste gekkigheid eruit te halen. Kost vijf minuten maar die worden ruim terugverdiend. Op het eerste gezicht een paar kleine dingen gevonden.
Zal niet de gehele rit beschrijven maar wel daar waar wij een probleem zagen of, waar we na het lezen van de uitleg ontdekte dat we genomen waren.
Opdracht 1: Na brug en val met tekst R
Een schitterende opdracht die ons normaal gesproken goed ligt. We verwachten een (muizen-)val waarop een tekst staat. De nodige twijfel ontstond toen we de tekstfout zagen (weq). Deze was niet echt doorzichtig maar na enig beraad de muizenval met tekst aangenomen. Opdracht geslaagd.
Opdracht 5: Na mars R
Duidelijk toch? Mars met een kleine letter dus iets op te zoeken van Vierdaagse o.i.d. Na de afbeelding van Mars gepasseerd te zijn besloten hier niets mee te doen en door te rijden tot een opvanger. Opnieuw opdracht geslaagd.
Opdracht 7: Na knevel links
We zochten niet naar meneer Knevel. Wat dan wel? Wat bestaat er naast een snor nog meer wat knevel is? Al gauw zagen we de beugels waarmee verkeersborden op palen zijn bevestigd. Dit zijn knevels. Opdracht daarom voor ons uitvoerbaar. Enige twijfel ontstond na het passeren van ene meneer Knevel, echter dan met hoofdletter en een man met snor. Hebben besloten onze eerste keuze te volgen. Heeft geen invloed gehad op de opdracht. Begonnen een goed gevoel te krijgen.
Opdracht 9: Bij blauwe planeet L
Geen probleem. De blauwe planeet is onze aarde en is dus altijd in bij-positie. Aangekomen bij RC F (9) opnieuw bij de blauwe planeet links. Laten we zeggen een moment van zwakte. Even niet opgelet. Het oriënteringspunt was hetzelfde als de eerder gebruikte (groot he, die aarde)
Opdracht 16: Na viaduct, “AMCS” en de namen van drie Hanzesteden R
Wat kon hier moeilijk aan zijn? Het begrip Hanzesteden is ons duidelijk. Het enige waar het bij ons om ging was of de gevonden plaatsnamen in de WPR staan. Op zoek, na een paar keer op en neer te zijn gereden geen plaatsnamen gevonden. Hierop de keuze gemaakt om maar door te rijden en de opvolgend RC te gebruiken om de rit voort te zetten. Achteraf blijkt het e.e.a. te zijn verdwenen. Dat dit ook hier gebeurd! Dacht altijd dat het alleen maar gebeurde bij door ons uitgezette ritten.
Opdrachten 19: Voor kop-en-schotel R
Liet niets aan duidelijkheid te wensen over. In ieder geval, geen reden voor discussie.
Opdracht 20: Na drie insekten L
Soms moet je een mazzeltje hebben. Hadden geen reden om te kijken of de schrijfwijze correct was. Het enige argument wat wij konden vinden was het aantal poten van een insect.
Opdracht 38: Na WW viersprong R (MUG)
Na een aantal opdrachten die voor ons gevoel weinig om het hand hadden (de uitleg zou het ook gelukkig laten zien, na WW viersprong R. Gewoon het WPR erbij en kijken of de plaatsnamen bestaan. Geen probleem. Omdat de pijl niet iets was wat ons geruststelde, even het reglement erbij. Wat lezen we: dat verwijst naar tenminste een plaats in Nederland, en dus geaccepteerd. De uitleg liet ons anders zien. Even met Bertus aan de praat. Die verwees ons fijntjes naar een opvolgend artikel waarin staat dat er uitsluitend een of meer plaatsnamen op mag staan. Opnieuw een dertig punten te pakken.
Opdracht 39: Na acht klinkers viersprong R (MUG)
Klinkers zijn voor ons duidelijk. De A, E, I, O en U. Prima. Maar wanneer we de Y als twee klinkers tellen, omdat dit in het gesproken woord als ie wordt uitgesproken, gaat mij wat te ver. Maar het blijft puzzelen Een volgende dertig punten viel ons ten deel (let wel, geen winstpunten).
Opdracht 55: Na lege wijnfles R
Aha, een oude bekende. Een verpakking is nooit leeg. Dus makkelijk te beslissen. Jammer, volgens de uitleg was er herstelopdracht 1L aanwezig. Niet gezien. De beruchte val in de val.
Opdracht 57: Na weg, bij “W”, “Y” en “N” L
Braaf de controles genoteerd en omdat de volgorde niet correct was de opdracht niet uitgevoerd. De uitzetter had hierbij voor ons wat anders in petto. Ach, laten we het duister maar de schuld geven.
Opdracht 60: Na Nederlandse plaatsnaam L
Voor het wegrijden toch de aanvullingen boven de routebeschrijving gelezen. Tijdens opdracht 60 dient u na het passeren van het door de uitzetter geplaatste materiaal de klinker(s) (tekst) te veranderen in de volgende klinker die voorkomt in het alfabet.
Maar, op het moment dat het kwartje moest vallen even niet van dat verhaal bewust. Opdracht voor ons totaal de mist in gegaan. Leve de uitleg die dat even fijntjes duidelijk maakt. Bij de eerste passage stond er ACHT, ELST en BAAK daarnaast de RC A, bij de tweede passage ECHT, ILST en BEEK, bij de derde passage ICHT, OLST en BIIK en daarna OCHT, ULST en BOOK. Ook de RC A veranderd steeds van klinker en hierdoor kreeg je de combinatie A E I O.
Opdracht 70: Na zwarte fiets en rode en witte wijn R
Opdracht een fluitje van een cent. Eerst een zwarte fiets (check). Dan rode wijn of een rode grondsoort (check). Rood gekleurde grondsoort aanwezig. Witte wijn ook aanwezig (check). Echter volgens ons de opdracht niet uitvoerbaar omdat de tekst op het bordje Rode Wijn en Witte Wijn te lezen gaf. Dit zouden daarmee de namen van de wijnen moeten zijn. Dit ging er bij ons niet in en daarom de opdracht niet uitgevoerd. De uitleg liet ons anders geloven. Toch maar even een vragenbriefje ingeleverd (overigens een prima idee). Opdracht later neutraal gemaakt.
Al met al, een rit die vlot te rijden viel en hartstikke eenvoudig. Toen de uitleg boven water kwam werd onze laatste gedachtekronkel om zeep geholpen. Jammer van die agt vauten.. Het verhaal, in het begin, werd weer bevestigd. Behoudens een verdwenen OP, niets op aan te merken althans, niet anders dan dat de uitzetter soms toch slimmer is dan de rijder.
Bertus en Martin, bedankt. Een knap stukje werk. Voor herhaling vatbaar.
Willem Olie.
Op weg naar Nieuwerkerk een flinke stortbui gehad, maar gelukkig klaarde het op. Voor deze keer reed ik samen met Bertus van der Horst omdat Joop Winkel de uitzetter was.
Geen idee wat ons te wachten stond gingen we van start met direct al een afbeelding van een paardenoog, wat natuurlijk geen pupil van een roofdier is.
Opdracht 2 konden we netjes uitvoeren na de ogen van een Lynx. Bij opdracht 5 maar snel doorgereden naar de opvanger omdat herkauwers niet correct in de routebeschrijving stond.
Bij het station stond nog een oud treinmodel met de hondekop. Deze opdracht werd later geneutraliseerd omdat men van mening was dat hondenkop met een n geschreven ook goed is. Mijn mening is dat toen dit treinstel nog reed de spelling hondekop was en dat de bijnaam van een trein niet verandert als er een nieuwe spelling komt voor de kop van een hond. De Stichting Hondekop gaat nu ook niet Stichting Hondenkop heten.
Verderop waren we bij het station toch even het spoor bijster, we trapten mooi in de foef met de hondenpoep.
Bij opdracht 18 hadden we enige discussie over wat een natuurproduct is. Gras vonden we niet echt een natuurproduct, maar een houten paaltje en een voorwerp van ijzer vonden we wel voldoen. Bij opdracht 20 vonden we de achter een bord verstopte katheter. Bij opdracht 28 wilde de uitzetter ons bij de neus nemen, maar de letter R werd neutraal omdat de neus een reukorgaan is en geen ruiker. Dit scheelde ons 30 strafpunten.
Bij de eksteroog op de voet werden we op het verkeerde been gezet. We zagen het kleine plekje op de voet aan voor een regendruppel en dat was goed voor 30 strafpunten erbij. Daarna kwamen er nog een aantal opdrachten met tekstfouten zodat we ons niet bezig hoefden te houden met de plaatjes van knotwilgen en namen van uilen. Rechtdoor naar de opvangers 1, L en 2.
Hier hebben we even flink doorgereden om tijd te winnen, wat achteraf gezien een goede keuze was.
We hadden de letters net op de controlekaart ingevuld toen er een stempelcontrole langs de weg stond, waarbij de opdracht gegeven werd 1x te stempelen en omdat je bij een oranje vlag met een stempel ook moet stempelen leek het ons logisch om 2 stempels op de kaart te zetten.
Ten slotte vonden we na de twee rammen de stormram waardoor we de foutcontroles C en D links lieten liggen. We hadden een vlot te rijden rit keurig op tijd gereden. Joop had er weer zoals we van hem gewend zijn een leuke rit van gemaakt.
Bedankt daarvoor.
Gerard van Leersum.
Paasrit 7 april 2017
Met gemengde gevoelens sta ik aan de start van de Paasrit. Als RAC WEST bestuurslid was ik waarnemer bij alle takken van de rittensport kampioenschappen, bij RAC West naast kaartlezen en routebeschrijving ook een puzzelritten kampioenschap. Menig puzzelrit was een fotozoekrit, bepaald niet een tak van de rittensport waar ik in uitblonk. Minimaal 25% van de foto's zag ik niet. Hoewel uitzetter Hans Keuning in de uitnodiging gezegd had dat de eieren, die gezocht moesten worden, niet verstopt waren had ik mijn twijfels. En ja hoor 4 van de 5 eieren gemist. Niet verstopt??????, ook bij zeer ervaren puzzelritrijders ontbrak menig paasei op de controlekaart. Overigens ben ik van mening dat paaseieren zoeken oké is in de Paasrit van The Skymasters.
Opdracht 1,2. Ik begin met een gevalletje bedrijfsblindheid ik zie “de val” de voorweg van opdracht 1 is de asfaltweg van opdracht 2 hetzelfde oriënteringspunt in 2 opeenvolgende opdrachten namelijk opdracht 1 en opdracht 2. Wat ik niet zie is dat de uitzetter van de s in viersprong een 5 gemaakt heeft. Voor mij een oude bekende als controleur van menig door Hans uitgezette rit, het was voor mij bepaald niet de eerste keer dat de s van viersprong getransformeerd was in een 5.
Opdracht 6. Gelukkig bekeek mijn bestuurder het plaatje van het paard samen met Joke Klijnjan, zij zag de verstopte kikker in de kop van het paard, dus 2 beesten die in een keer te zien waren. Blijft de vraag of als je de kikker ziet het paard nog wel een paard is. Het voordeel van de twijfel is voor de uitzetter.
Opdracht 10. We zagen, rijdend in Capelle a/d IJssel, de plattegrond van Capelle aan de IJssel met minimaal een wegwijzerblad (bij Capelle aan den IJssel en wegwijzer, dus volgorde) na de plattegrond en voerden de opdracht uit.
Opdracht 11 Zelden zo geblunderd! Wel gezien dat er opstakel in de routebeschrijving stond maar me niet gerealiseerd dat het in de Nederlandse taal een obstakel is. Ook de schoolmeester maakt spellingfouten, spelling blijft een moeilijk onderdeel van onze taal.
Opdracht 13. Deze spellingfout hebben we niet gemaakt, het is paardenhoofd.
Opdracht 15. We zagen de weg, hebben het foute ei S wel gezien (haha) maar niet opgeschreven op de controlekaart.
Opdracht 17. Opnieuw een gevalletje spellingfout, voor ons was de juiste spelling chocolade-ei, eventueel chocolade ei maar zeker niet chocoladen ei. Maar ja het Genootschap Nederlandse Taal geeft de uitzetter gelijk.
Opdracht 19/20. Opdracht uitgevoerd zoals de uitzetter deze bedacht had maar de opdracht is geneutraliseerd, vanwege verschillen in uitleg. Ook als de uitzetter zegt (verbodsborden negeren) moet je je houden aan de verkeersregels daar is iedereen het over eens. Uitleg1: geen van de deelnemers was van plan naar de wasstraat te gaan want dan mocht je het verbodsbord negeren dus blijft het een verkeersovertreding. Uitleg 2: als je voor de wasstraat het verbodsbord mag negeren dan mogen wij als deelnemers het bord ook negeren, dus je maakt geen verkeersovertreding is mijn redenering. Overigens heeft de uitzetter geen verkeersovertreding uitgelokt door de plaatsing van een RC met HK, maar de code op de RC mag niet meegenomen worden in de beoordeling van de situatie. Om een lang verhaal kort te maken twijfel dus neutralisatie.
Opdracht 22. Ik heb begrepen van de NRF-reglementscommissie dat overwogen wordt om het brug artikel (een brug moet deel uitmaken van een weg) te schrappen. Het brug artikel geldt ook nu al niet voor een brugleuning, opdracht uitvoerbaar er was een niet tot de weg behorende brug (geen reglementaire brug) met een brugleuning.
Opdracht 24. De wegsituatie (viersprong) hebben we gezien, voor de viersprong met de Hoofdweg is een viersprong parallel aan de Hoofdweg.
Opdracht 25. Sportklasse, de visgraad. Menig sportklasse deelnemer reageerde voor aanvang een visgraad dat is te doen. Toch heeft geen van de deelnemers de visgraad goed gedaan, wij ook niet. Ik heb lang nagedacht waarom niemand foutloos heeft gereden. Twee bepalingen spelen volgens mij voor routebeschrijvers een rol:
1. niet iedere situatie is een richtingsverandering,
2. iedere weg die je hebt laten liggen is daarna niet meer aanwezig (bij routebeschrijving is zo nodig 1 weg niet aanwezig).
Een ander aspect is het onderkennen van wegen op dit industrieterrein langs de Hoofdweg. Ik had helaas de door Hans gemaakte plattegrond van vorig jaar niet bij me.
Opdracht 26. Ik weet dat Hans zelf een schrikhek heeft gemaakt maar ik heb het niet gezien, was kennelijk voorgeprogrammeerd op het ons bekende schrikhek in de Iersestraat.
Opdracht 29. We wisten dat met zebra het zebrapad (voetgangersoversteekplaats) of een zoogdier wordt aangeduid en hebben dus niet gereageerd op het bord aanduidende voetgangersoversteekplaats.
Opdracht 30. Bij het besturen van de situatie: bevindt de tekst “P” zich gedeeltelijk rechts van de as van de bereden route vonden we ons enige ei en we waren het met de uitzetter eens dat dit een links (van de as van de bereden route) oriënteringspunt was.
Opdracht 31. We weten dat een plaatsnaambord een verkeersbord is (50 km is de maximumsnelheid) en dat de aanduiding van het NS-treinstation Nieuwerkerk aan den IJssel dus geen plaatsnaambord is. Toch haalden we 30 strafpunten op stom, stom vergeten de W op de controlekaart te zetten.
Opdracht 33. Twee straatnaamborden “Polderdreef” aanwezig met exact dezelfde naam dus geen 2 namen, 1x voor de Polderdreef dus de Polderdreef komt na het straatnaambord, dit straatnaambord kan hierdoor niet dienstdoen als naamgever voor de Polderdreef en 1x in de Polderdreef dus te gebruiken als naamgever voor de Polderdreef.
Opdracht 35. Dit keer geen spellingfout gemaakt het is witte fiets maar wit voertuig.
Opdracht 36. Een oude bekende na zwarte fiets, fietspad en “2X” moeten de oriënteringspunten geheel na elkaar komen we rijden al meters parallel aan het fietspad als we de zwarte fiets zien dus niet reglementair na elkaar.
Uitzetter Hans Keuning en controleur Sjirk Attema sr. bedankt voor de les.
Toch blij naar huis vanavond met een rollade en een paasstol. Joop bedankt, je had een goede hand van raddraaien deze avond.
Piet Dubbeldam
Naar aanleiding van een krantenbericht van The Skymasters waarin een oproep stond om mee te kunnen rijden met de lenterit had ik mijn neef zover gekregen om samen met mij deze puzzelrit te rijden.
Vol enthousiasme togen we richting Nieuwerkerk aan den IJssel, naar het restaurant Geen Idee. Die naam gaf al stof tot nadenken!
Na aanmelding en kennismaking kregen we het reglement in handen en werden we wegwijs gemaakt hoe we een goede puzzelrit moesten rijden. Want dat was niet zomaar een beetje met de auto rondrijden. Het was serieuze business.
Na een lekker bakkie koffie zijn we dus samen op pad gegaan, op zoek naar het eerste punt na P R We wisten niet precies wat dit was c.q. wat de bedoeling was dus we zijn (stiekem) achter onze voorganger aangereden met het idee dat we dan wel een goede start zouden maken en een beter idee zouden krijgen wat eigenlijk de bedoeling was. Deze poging mislukte heimelijk, want op de eerste weg na de start stond iedereen stil. Dat vonden we wel een beetje vreemd en zijn toen maar onze voorgangers voorbijgereden. Want wij dachten het toch wel te weten en de anderen niet nodig te hebben. Nou een goed begin is het halve werk, dat bleek wel weer want we hadden dus al gelijk de eerste letter gemist. Die stond op de weg waar iedereen dus stilstond.
Mijn neef Steffan had het gelukkig al heel snel door hoe je de beschrijving van de puzzelrit moest lezen. De rit was ook op bekende wegen, waardoor het voor ons wel iets gemakkelijker was om op de juiste wegen te komen omdat we de meeste namen van de wegen/straten wel wisten te vinden.
Toch stonden we op een gegeven moment op een punt waar we even de weg kwijt waren. We wisten echt niet welke kant we op moesten. We kwamen namelijk tot de ontdekking dat we dit punt al hadden gehad. We hadden dus een rondje gereden. Wisten wij veel dat dit ook de bedoeling was, Maar uiteindelijk toch de weg gevonden en kwamen we aan bij Reijm recycling waar de eerste bemande controlepost was.
Dus stempeltje kregen en vol goede moed verder. Helaas bleek later bij de uitslag dat we de onbemande controlepost die hiervoor stond helemaal hadden gemist.
We hadden wel de rebus opgelost (dachten we), maar de stempel hadden we niet gezien.
Dus stempeltje kregen en vol goede moed verder. Helaas bleek later bij de uitslag dat we de onbemande controlepost die hiervoor stond helemaal hadden gemist.
We hadden wel de rebus opgelost (dachten we), maar de stempel hadden we niet gezien.
Het volgende doel was het industrieterrein in Capelle aan den IJssel. Daar moesten we zoeken naar een bord waarop stond “MELDEN BIJ EXPEDITIE”. Wij blij dat we dat bord hadden gevonden, maar helaas niet gezien dat er op het bord stond “meiden bij de expeditie”.
Door de regen hadden we niet gezien dat de L in een i was veranderd, weer geen punten gescoord.
Vervolgens via de Hoofdweg naar het zwembad van Nieuwerkerk. Daar een rondje op het parkeerterrein gereden waar diverse letters stonden waar je wel en niet in mocht rijden. Dat was voor ons een lastige opgave, maar later bij de uitslag bleek dat we dat toch nog aardig hadden gedaan.
Via de Alexanderlaan en de Bospolderstraat moesten we op zoek naar een mooie dans. Nou we zagen het bord Tango al redelijk snel prijken in het donker. Dus we konden snel verder op zoek naar een zwarte fiets. Wij zoeken naar die fiets, maar niet te vinden in het donker! Omdat we gelukkig wel een beetje bekend waren in de omgeving en we richting het eindpunt moesten hadden wel zelf de terugweg bedacht en vonden we een weg die richting de dijk ging waardoor we redelijk snel waren aangekomen op het eindpunt Restaurant “Geen Idee “.
Daar aangekomen hebben we een lekkere borrel besteld om te vieren dat we deze puzzelrit toch zonder grote haarscheuren hadden uitgereden. We wisten wel dat we wat nummers hadden gemist, maar waren over het algemeen positief gestemd. We waren zelfs een van de eerste die terug waren gekomen van deze interessante en uitdagende rit. Dat gaf ons voldoende tijd om nader kennis te maken met de andere “puzzelritters”. Nieuwe mensen ontmoet, leuke verhalen gehoord, al met al een gezellige avond die nog een verrassend einde kende.
We hadden voor ons idee veel opdrachten niet juist volbracht en dus kostbare punten laten liggen. Groot was onze verbazing dat bij de uitslag wij toch van de groep toerrijders een tweede plek hadden weten te bemachtigen met maar 306 strafpunten.
Wij bedanken via deze weg de enthousiaste uitzetter/controleur. We zullen zeker nog een keer meerijden en kijken in hoeverre we een plaatsje kunnen stijgen in de rangschikking.
René Langelaan