A.M.C. "The Skymasters"
Nieuwerkerk aan den IJssel
Home > Competitie > Verslagen
Verslagen
- Verslagen 2018
- Historische verslagen
Verslagen Competitie 2018
We hadden gelezen over een puzzelrit van The Skymasters op zondag 16 december en dachten ondanks de sneeuw en de mist gaat het wel door, ik toch maar even gebeld voor de zekerheid met de voorzitter en Joop melde mij dat het door gaat.
Wij vanuit Huizen naar Brasserie Geen Idee gereden in Nieuwerkerk a/d IJssel waar de start was, daar
aangekomen en eerst een kopje koffie gedronken.
Daarna hebben we ingeschreven en kregen we van de voorzitter nog een surprise in de vorm van een mini kerststolletje. De kop van de routebeschrijving door genomen en daar viel mij op dat het wedstrijdgebied uitsluitend in de provincie Zuid-Holland was en dat de lengte van de rit maar 25 km was met een ideale rijtijd van 2 uur.
We zijn gestart bij de blauwe vlag en toen begon het spektakel voor ons, met een onbekend puzzelgebied waar we nog nooit gereden hebben.
Punt 1: na een dozijn geweien L
Dit was op de Hitlandselaan en op de geplaatste afbeelding waren i.p.v. 12 geweien er maar 10 te zien. Dit deden we goed een dozijn is 12 en geen 10.
Red: een gewei bestaat uit 2 getakte hoorns, dus altijd rechtdoor
Punt 4: bij verkeersbord aanduidende
rotonde 1e weg R (VADNA)
Dit was op de ’s Gravenweg met voor ons een verkeersbord doodlopende weg en rechts in de bij positie de rotonde met het verkeersbord D1 aanduidende Rotonde, verplichte rijrichting. Nu is het zo dat er twee verkeersborden zijn die een rotonde aanduiden en dat is ook het verkeersbord J9 deze stond niet in de bij-situatie. Hier deden wij dat fout.
Punt 6: na “AMCS’’ en brommer R
Dit speelde zich af op een klein industrieterrein op de Wormerhoek. Een nep verkeersbord genegeerd, er stond geen brommer op maar een motor.
Verderop een afbeelding van de kerstman in de cel en daarbij de RC D, een synoniem voor een gedetineerde is brommer. Nu was de kerstman in de cel de gedetineerde en kon men de opdracht uitvoeren en haalde men nogmaals de RC D.
Punt 13: voor datum van de eerste winterdag van dit jaar L
We waren inmiddels op de Bermweg in Capelle a/d IJssel aan het rijden om voor “ZACHTE BERM” rechts te gaan en kwamen wij op een klein parkeerterreintje terecht om de gestelde opdracht uit te voeren.
Men kwam eerst een bord tegen waar een kerstwens opstond en onderaan op het bord stond Dus alvast proost op 1 januari,laat 1 januari nu de eerste winterdag van dit jaar zijn. Dit was een leuke opdracht en leverde ons 30 strafpunten op.
De geplaatste bordjes 21 en 22 december verderop waren niet relevant.
Punt 17: voor padenstoel R
Verderop op de Bermweg was er nog een groter parkeerterrein om daar de opdracht van punt 17 uit te voeren.
Op de geplaatste afbeelding voor punt 17 stond wel een paddenstoel, maar dit was een tekstval met een d te weinig.
Punt 18: na big Ben L
Verderop op hetzelfde parkeerterrein kreeg men weer een goede val, niet na de Engelse toren Big Ben naar links, maar na een rondje kon u na het varkentje [big] Ben wel
de opdracht uitvoeren.
Via punt 21: VRW R verlieten we het parkeerterrein op de Bermweg en kwamen via neutrale opdrachten op de Capelseweg en de Hoofdweg aan, om na viaduct op de Hoofdweg 3e weg L te doen en reden we de Vlierbaan op. Dit was een groot bedrijventerrein in Capelle a/d IJssel en hier had de uitzetter weer leuke opdrachten bedacht.
Punt 26: na kribbe R
Op de foto zag men Jozef en Maria met baby, daar was geen kribbe te zien, op de achtergrond van de foto was wel een kribbe te zien.
Daar bedoelde de uitzetter de uitstekende, haaks op de oever staande dammen in de rivier en een dergelijke dam wordt ook wel kribbe of krib genoemd. Helaas dit deden wij fout.
Punt 31: na Ernie Zonder en Bert Met Wenkbrouw L
Ondanks dat de poppen uit Sesamstraat niet los van elkaar op de afbeelding stonden, schrijf je Wenkbrauw met au en was de aparte achternaam wel correct.
Jammer genoeg vergat de uitzetter en controleurs dat de oriënteringspunten niet geheel na elkaar kwamen op de afbeelding en is deze opdracht later neutraal gemaakt. Wel een mooie foef.
Punt 36: na flap en oliebol L
Dit speelde zich af op de Molenbaan.
Weer een instinker, het bordje stond plat en op de afbeelding was een flap van 5 euro rechts onderaan aanwezig en de oliebol was er ook en kwam men na allebei de oriënteringspunten.Opdracht was dus uitvoerbaar.
Punt 38: na datum van eerste Kerstdag R (VADNA)
Via een verkeersbord doodlopende weg (VADNA), omdat dit erachter stond kon men de doodlopende weg inrijden. Achter de gebouwen had men een leuk ommetje op punt 38 uit te voeren.
De eerste Kerstdagdatum die men passeerde was 26 december en dit is dan de eerste Kerstdagdatum. Het geplaatste bordje verderop met 25 december was afleiding.
Punt 41: na “H”, H, “H” en kerstman asfaltweg R (MUG)
Dit was een doordenker, hier passeerde men de RC H en onderaan op de RC H twee aparte H’s en zocht men daarna een huisnummer en deze was aanwezig op de afbeelding van de kerstman. Via een ommetje de RC E en daarna kwam men weer bij de RC H, we hadden al de eerste keer een “H” en een H (huisnummerbordje) genomen en nu kon men nog een keer een “H” nemen en de kerstman en had je de goede routecontroles H E H.
Punt 44: na sneeuwman en klapmuts R (MUG)
Op het geplaatste bord zagen we een sneeuwman met een daarboven een tekst en laat erin die tekst een verborgen herstelopdracht zitten De uitzetter had op het linkse gedeelte van de tekst een apart stukje voor de tekst erop geplakt en dat was gelijk de herstelopdracht Voor Kerstman Rechts (dit was een leuk stukje creativiteit) en kon men naar een kerstman gaan zoeken om daarvoor te handelen.
Deze was een stuk verderop aanwezig en als men dan volhield om de RC X te vinden die erg verborgen was tussen de struiken gaf je dat een goed gevoel.
Als je handelde op de klapmuts miste je kloe van deze opdracht.
Punt 46: na loofboom die in de winter groen blijft L (MUG)
Dit was een opdracht als je de kop van de routebeschrijving niet goed in je opgenomen had, je hier grandioos de mist in ging
(letterlijk dan). Men kwam eerst een afbeelding van een Wintereik tegen en deze raakt wel zijn bladeren kwijt in de winter. Verderop zag men een hulst en deze boom blijft wel groen in de winter, maar op de hulst zat onderaan het plaatsnaambord HULST en laat dat nu buiten de provincie Zuid-Holland liggen en ging men gedwongen naar links om verderop toch de opdracht uit te voeren en kreeg men de RC A en Y. Een hele mooie foef die menige deelnemer fout deed. Na deze opdracht verliet men het bedrijventerrein in Capelle a/d IJssel en kwam men via neutrale opdrachten terecht in Nesselande (gemeente Rotterdam), om daar op een bedrijventerrein in ontwikkeling enkele opdrachten uit te voeren.
Punt 51: na 2 wildebeesten L
Hier zag je op de afbeelding als men goed keek 2 tijgers staan, wij dachten dat zijn wildebeesten en voerde de opdracht uit.
Dit was fout want dit zijn wilde beesten, maar verderop had de uitzetter een afbeelding van gnoes geplaatst en een andere naam voor gnoe is wildebeest en kwam men tweemaal langs de RC T
Punt 55: na “HO HO HO!” “Ho” R
Weer een goede opdracht van de uitzetter, de ritpijl verlengt de straatnaam “Ho’’ hierdoor kon u direct “Ho” rechts uitvoeren. Dit leverde ons weer 30 strafpunten op.
Punt 59: voor lap R
Door een geplaatste situatieschets kon men de situatie beoordelen, we zagen voor ons op de afbeelding een Kerstman in een arrenslee en hij kwam uit Lapland is een Lap. Er waren lappen op de slee te zien en als men goed naar rechts keek zag men bij de stempelcontrole een oranje vlag en dat is ook een lap. De opdracht kon men keurig uitvoeren.
Punt 63: na 4 WW’s asfaltweg L
Dit was op de ’s Gravenweg richting Kortenoord, op de ANWB-wegwijzer waren 4 aparte wegwijzers aanwezig en de vermelde plaatsnamen moeten wel voorkomen in het woonplaatsregister 2012.
Gezien erop één richtingsbord Capelle a/d IJssel stond, is deze plaatsnaam niet correct weergegeven dat had Capelle aan den IJssel moeten zijn. Als men dit door had kreeg men rechtdoor de RC W.
Punt 64: na “DIJKPAD” en verkeersbord aanduidende voorrangskruispunt zijweg rechts
Dit was op de dijk richting Hitland en als u niet in de gaten had dat het verkeersbord voorrangskruispunt zijweg rechts heet en men nog een L of R moet hebben om de richting uit te voeren miste men rechtdoor de RC J.
Bij de oude steenovens stond nog een verkeersbord aanduidende autoweg en gezien we nog 1L moeten uitvoeren, hadden we niet in de gaten dat de uitzetter er nog een bordje fietspad erin verwerkt had en ging men gedwongen naar links, om daarna nog 1L uit te voeren en kreeg men de goede RC Z. Jammer genoeg miste we deze en kan je toch zien dat de concentratie op het eind van de rit toch minder is.
Nadat we gefinisht waren bij de gele vlag en daarna de controlekaart binnen bij Brasserie Geen idee ingeleverd hebben, was er nog een Rad van Avontuur met als raddraaier de voorzitter. Er waren 3 rondes waar men leuke prijzen kon winnen en ikzelf won ook nog een paar leuke prijsjes.
Na het Rad van Avontuur was de uitslag van de Boutrit en helaas hadden we in de toerklasse daar geen prijs in, met 9 controles en 8 tijdstafpunten zijn we vierde geworden.
We hebben genoten de goed lopende rit van Jaap Spaargaren en zijn narijders, helaas maar 11 deelnemers en ik hoop de volgende keer op meer deelnemers bij de ritten van The Skymasters.
Door goedkeuring van mij is in het verslag nog aanvullende tekst van de voorzitter eraan toegevoegd.
Henk Schopping
Zwarte Pietenrit 25 november 2018
Vandaag voor het eerst naar de Zegerplas in Alphen gereden voor een puzzelrit van de Skymasters. Met vier personen in de auto (niet in de vertrouwde opstelling) voor de gezelligheid de puzzelrit in maar natuurlijk wel zo goed mogelijk door de vallen heen proberen te komen. In de kantine aan het water was het druk, veel equipes, altijd fijn als uitzetter, dan weet je dat je niet voor niets de hele dag aan het werk bent.
De start van de rit was prima. Na Sinterklaas L had voor ons een nieuwe toevoeging: MOD. Blijkbaar is Sinterklaas daarna niet meer aanwezig en gingen bij mij al belletjes rinkelen: dit komt aan het einde van de rit nog terug.
De Zwarte Piet werd niet voor zwartepiet uitgescholden en de speelkaart hartenboer voldeed niet.
Dat even later een Zwarte Piet niet de drager was, maar de cd of dvd, hadden we ook in de gaten en dus zaten we er lekker in.
De grens van de bebouwde kom werd voor ons niet als gemeentegrens aangezien en met een goed gevoel waren we op pad.
De 3 oldtimers (we twijfelden nog aan de zwarte auto op het oude bord ‘Let op! Drempels’) hadden we niet uit de foto van de uitzetter gehaald, maar het vlaggetje met de stempel wel (helaas alsnog de combinatie fout).
De uitleg met de brug en daarvoor (weg) L gaan en uitmonden op de bereden route… dat is iets met een reglement waar we altijd op spaak lopen. 1 van de opties gekozen en gelukkig de goede weg in. De twee maten (ton, meter en ook de S van Small) waren voor ons voldoende voor de RC M en toen kwam het kalenderkunstje. Wij besloten dat dit niet bestond, maar dat het tellen van de knokkels een ezelsbruggetje was. De uitzetter dacht er anders over, dus hier pakten we nog een foute RC.
We wisten dat een ooievaar een uiver was, dat de geplaatste afbeelding een reiger was, maar de ooievaars op het bord bij de Zegerplas hadden we gemist. Goed gedaan van de uitzetter en dus weer een foute RC voor ons.
Dat de piano van de smurf een Schimmel was hadden we wel herkend. De opdracht “Na 2e “KOPERWEG” R konden we volgens ons gewoon uitvoeren, maar we vermoeden dat de uitzetter een bord over het hoofd heeft gezien. Wellicht nog wel neutraal gemaakt, want ik hoorde na afloop meer reacties.
(Deze opdracht is idd neutraal gemaakt)
De tekst “I LOVE ZWARTE PIET” stond er natuurlijk niet, dit was een hartje. Maar de maat XL betekende voor ons Viersprong Links en dat is zonder een RC erbij toch een beetje tricky (het mocht wel van de routebeschrijving, maar toch). In elk geval deze opdracht fout gedaan (terwijl we wel het gevoel hadden dat we deze doorhadden, dus de uitzetter was goed bezig).
In de opdrachten rondom de ‘routecontrole’ ST hadden we de eerste stap verkeerd uitgevoerd, de rest (volgens ons) natuurlijk wel consequent doorgevoerd, maar dit leverde toch een foute combinatie van RC’s op.
(Zie elders de uitleg bij de Achteruitkijkspiegel)
Een stukje doorgereden naar een industrieterrein waar we op zoek gingen naar ‘bekken’ die we van de honden niet nodig hadden, maar van het drumstel graag gebruikten.
De verschillende trappen hadden we goed herkend en de tomtom (welk merk dan ook) dachten we goed te doen, maar we hadden niet bedacht dat de toms van een drumstel samen tomtom genoemd konden worden.
De schildpad als legerformatie hadden we in de gaten en dus met een goed gevoel weer een stukje verplaatsen. We vinden dat alle verkeersborden gelden voor Sinterklaas te paard en gelukkig is de uitzetter het met ons eens. De WW met twee keus liet ons weinig keus en de beloning was de goede RC X.
De tekst bij de opdracht over de chocoladeletters hadden we niet als herstelcode gezien (mijn voorkeur heeft toch echt een RC om willekeurige bordjes en herstelopdrachten uit elkaar te kunnen houden) en met de nodige vraagtekens over de andere gemiste oriëntatiepunten hebben we de opdracht toch maar uitgevoerd om daarna onbevredigd deze opdrachten achter ons te laten. Helaas een rechtdoorrijder Y gemist maar de overige opdrachten waren we weer scherp.
De verloren kop vonden we in de spijker op de RC en ook de verstopte rechtdoorrijder achter de boom hadden we in de gaten. Bij het parkeerterrein even checken: Sinterklaas was niet meer aanwezig op het bordje vanwege de MOD, maar gelukkig stond de Kerstman ons al op te wachten waardoor we gewoon direct het parkeerterrein op konden draaien.
De ‘klaas’ als houten tang hebben we als laatste punt ook goed gedaan (en weer wat geleerd!)
Na de finish met een hapje en een drankje afgewacht op de uitslagen, het werd toch nog een lange zondagmiddag waar Jaap Spaargaren de rit nog eens met een Powerpointpresentatie doorliep. Uitslag: zoals wel vaker tweede achter Bertus v/d Horst (vandaag zonder Martin den Dunnen, maar met zijn vrouw Henny in de auto). Met 9 equipes in de sportklasse toch een keurige uitslag voor deze gelegenheidsploeg. Uitzetter en controleurs zeer bedankt voor een gezellige middag!
Matthijs Alderliesten
Na een zomerstop was het tegen de herfst weer leuk om naar Nieuwerkerk aan den IJssel af te reizen voor het rijden van de Wijnrit. Eenmaal bij de startlocatie aangekomen waren er al enkele deelnemers aanwezig en ook de uitzetter van de Wijnrit de voorzitter van de vereniging de heer Joop Winkel was er al. Dus hij had waarschijnlijk al alles voor de rit op zijn plaats gezet.
Ook Martin den Dunnen waar ik doorgaans de ritten in Nieuwerkerk aan den IJssel mee samenrij was er net.
Nog even wat gepraat en daarna ingeschreven en wij konden op pad gaan.
Opdracht 1. Was meteen al een opdracht om iets te gaan zoeken, namelijk een verborgen RC, maar
daarvoor eerst nog de tekst LET OP, zou hij ons ergens op willen wijzen?
En jawel na de tekst LET OP stond achter een boom een RC. Deze RC konden wij zien, dus niet verborgen, maar dit was eigenlijk geen RC want de letter Q was daarop in spiegelbeeld gezet.
Al met al reden genoeg om deze opdracht niet uit te voeren.
Bij opdracht 3. Stond een lange zin:
voor doodlopende weg bord die niemand van de deelnemers zag tijdens de Natuurrit op 25 mei 2018.
Wij zagen nu dus wel het bord staan met de tekst “DLW”, wat sowieso inhoudt dat je gedwongen naar links zou moeten gaan (geen richtingsverandering, je mag niet rechtdoor rijden). Toch maar even het bord wat beter bekijken. En toen bleek het niet om hetzelfde bord te gaan van 25 mei jl., de letters DLW stonden niet op het bord maar ervoor, dus dan rechtdoor gaan op weg naar wat later bleek de goede RC “X”.
Een volgende opdracht waar wij in de fout konden gaan: na controlekaart die niet meer te gebruiken is links. Een controlekaart of een ander oriënteringspunt is altijd nog wel ergens voor te gebruiken, denk bijvoorbeeld maar aan recyclen. Dus hier hadden wij niet zoveel moeite mee. Wel waren wij op weg naar dit oriënteringspunt een slow mannetje gepasseerd met oranje vlag en daarbij had de uitzetter een stempelcontrole geplaatst, dit hebben wij niet gezien. Wat slim hé van de uitzetter.
Even een stukje rijden zonder vragen tot de volgende vraag: voor 750 L (MUG) (SO).
Eerst een bord met de tekst “750”, niet juist want in de routebeschrijving wordt volgens het reglement niet naar tekst gevraagd. Daarna een bord met DHL. Hiervoor gingen wij naar links.
Onze tweede misser was een feit, want er had in de routebeschrijving moeten staan: voor
zevenhonderdvijftig links om deze opdracht op deze manier uit te kunnen voeren.
Dat op het straatnaambord Benno Premselastraat meer tekst stond hadden wij gezien, dus ook deze opdracht niet uit gevoerd.
Daarna zoeken naar zes plaatsnamen (MUG). Aangekomen bij een lange zin, was het even zoeken
of er in die zin zes plaatsnamen stonden. Wij kwamen tot zes plaatsnamen, dus opdracht uitgevoerd.
DE WIJNBERGEN IN FRANKRIJK ZIJN HOOG EN DE HOOFDPLAAT BESTAAT UIT ZANDPOL DAT WIL ZEGGE DAT AAN DE RONKEN WAAR DE RODEN DRUIVEN AAN ZITTEN HET MINDER DOEN. DE OPBRENGST VALT DIT JAAR OOK TEGEN ZODAT DE WIJNTELER BROOD EET MET DROGEHAM
Voor RC “U” weg links. Hier even te vlot doorgereden. Martin zei: Even terug, want ook de weg wordt hier genoemd, dus als wij de RC zien meteen de eerste weg links gaan.
Daarna nog eerste weg links gaan, dat was een niet zo opvallende weg tussen bedrijfspanden door.
Bij opdracht 24 hadden wij door, dat dit geen einde weg was.
Er kon nog rechtdoor gereden worden.
Vanaf het punt van beoordelen was de weg voor je niet zichtbaar doodlopend.
Toen het volgende punt zich aandiende wist Martin al het antwoord, zodoende gingen wij na de naam van wijngod (Bacchus) naar rechts.
Weer even veder op: Na USB-stick met tekst rechts.
Een afbeelding van een USB-stick was uiteraard aanwezig. Maar USB is een afkorting en die mag niet gebruikt worden in de routebeschrijving.
Enkel de afkortingen die in het reglement staan mogen in de routebeschrijving gebruikt worden.
Na 2e letter 1e weg rechts was de volgende opdracht waarmee men de mist in kon gaan.
Jammer genoeg moest dit punt geneutraliseerd worden, omdat er geen (MUG) achter de opdracht stond. Ook was hier steeds de 1e weg rechts het oriënteringpunt, dus niet weer dezelfde weg gebruiken.
Daarna de weg met de naam Wijnrit rechts.
Maar dit kon niet uitgevoerd worden, omdat de weg twee namen had, n.l. ook Stempelen. In de weg naar rechts stond links een stempelcontrole met daarbij het woord stempelen. Als je rechtdoor reed kwam je langs deze stempelcontrole.
Dan er aan denken dat je tweemaal moet stempelen, eenmaal omdat het reglement dit voorschrijft en eenmaal vanwege het woord Stempelen.
Nog een derde opdracht op dit parkeerterrein.
Na januskop links, wat is een januskop?
Dit even opgezocht. En een januskop is een hoofd met aan de voorzijde en aan de achterzijde een gezicht. Weer wat geleerd! Het tweede plaatje wat geplaatst was voldeed hieraan. Dus daarna naar links gegaan.
Nu gaan we naar het industrieterrein Hooge Veenen en de eerste opdracht op dit terrein is: na namen van 5 wijnsoorten rechts.
Voor ons zagen we twee borden met diverse namen. Op het eerste bord met de vijf namen zagen wij, dat het woord scherry niet goed was, moet zijn sherry.
Op het tweede bord stonden weer vijf namen. Wij dachten dat er wel minimaal één naam goed zou zijn en gingen de opdracht uitvoeren.
Mis op het tweede bord stonden geen namen van wijnsoorten, onze derde misser was een feit.
Na “AMCS” en spruit links, gaf ons geen probleem. Wij zagen de afbeelding van een spruitstuk van een auto met daarbij ook een moeder met kind (spruit).
Anders was het met na 3 bottels rechts.
Een afbeelding met een aantal flessen en een afbeelding van rozenbottels, nee dat zijn geen rozenbottels, het zijn tomaatjes. Even het woordenboek erbij gepakt. O, bottel is een fles.
Akkoord, rechtsaf.
Na croquet links. Is dit een Frans woord?
Nee het staat in het woordenboek: Een balspel, met houten hamer en poortjes. Deze afbeelding zat leuk verpakt tussen allerlei snacks, waaronder een kroket.
Zo langzamerhand gaan we richting de finish, maar nog wel even voor oude wegwijzer van een bekende organisatie rechts?
Nee toch niet uitvoeren, want door een uitzetter geplaatste wegwijzer dient te voldoen aan het voorbeeld van het voorbeeldenbord en mag enkel een Nederlandse plaatsnaam en eventueel een pijl bevatten.
Dichtbij de finish aangekomen, kregen wij de opdracht: na aanduiding van een inhoudsmaat rechts (MUG). De geplaatste fles bij RC “C” bevatte een herstelcode 1L. Warempel daarna nog een herstelcode, ja inderdaad doorgaan met opdracht 59. Dat was weer even slim bedacht door de uitzetter om je beet te nemen. Opdracht 59 was: eerste weg rechts.
Voordat wij de gele vlag (finish) aan konden doen, stond recht voor ons een ritpijl die naar rechts verwees. Wat stond er ook weer als aanvulling boven de routebeschrijving? Een ritpijl die naar rechts verwijst, moet u vanavond zien dat deze naar links verwijst. Zodoende zijn wij niet naar rechts gegaan, maar naar links.
Daarna werd via een keercontrole de finish bereikt van deze Wijnrit.
Een rit met vele uitdagende opdrachten.
Nadat iedereen weer terug was, kregen wij de mooie en zeer uitgebreide met foto’s voorziene uitleg van de rit.
Een goed verzorgde rit, waarvoor wij de uitzetter en controleurs Wendy en Xandra du Prie willen bedanken. Jammer genoeg viel deze avond de opkomst iets tegen, een dergelijk rit verdiend toch een grotere opkomst vanwege het vele werk.
Met de groeten van,
Bertus van der Horst
Terug in de tijd?
Vrijdag 25 mei…
De Natuurrit op deze datum werd uitgezet door Laura Rijneveld en Matthijs Alderliesten.
Samen met Ineke Bos, de moeder van Laura, had ik, moeder van Matthijs, mij dapper aangemeld om in de C-klasse mee te rijden (nu heet het toerklasse).
Meer dan 30 jaar geleden reed ik, samen met mijn echtgenoot Jan Alderliesten jarenlang alle ritten van The Skymasters.
We deden het nog niet zo slecht, gezien de vele bekers die we in die tijd vergaarden, en we zetten ook elk jaar wel een rit uit
Overmoedig dacht ik... ik weet er misschien nog wel wat van af, we gaan het gewoon eens proberen … Van tevoren nog braaf de reglementen doorgelezen, moest vast gaan lukken!
Nou... dat hebben we geweten.
Na de inschrijving en een kop koffie, vertrokken Ineke en ik, om 20.06, óp naar de 1e aanwijzing!
Na “20 t/m 184” L
Hier tuinden we met open ogen in, hoezo hoofdletters...
Bij opdracht 5 na speler in korfbalelftal L ging het goed, twee moeders van korfbal-spelende kinderen, weten dat een team bestaan uit 8 spelers in plaats van 11!
Opdracht 8 was een instinker met na 2e verkeersbord bushalte R
12. Na getallen “1”, “2” en “3” L (MUG) gingen we met open ogen de mist in…stond er echt een bordje met het getal 3 waar we 3 keer langs moesten komen??? Niet meer over na denken…
De Axolotl bracht ons niet van de wijs, maar verder was het vooral veel rondjes rijden op het parkeerterrein…Opdracht
26. na kleuren van de vlag van Togo L (MUG) de vlag vonden wij helemaal oké… maar ook daar een instinker met de kleuren die er al eerder waren in de vlag van Benin.
Bij opdracht 33 dachten we wel, wat een raar woord…Lelystadter… toch maar geaccepteerd, en hóppa… volgende fout omdat een inwoner van Lelystad (in dit geval Co Stompé) een Lelystatter wordt genoemd.
Bij opdracht 44 wisten onze kinderen ons niet te foppen met de kleine vos…maar waarschijnlijk door de euforie hierover zagen we de Einde weg L niet juist en misten weer een letter…
Bij de opdracht met de vlinder ging het goed, dus de juiste letter E, maar bij de kijkwijzer symbolen keurden wij onterecht het symbool 18+ goed...en ook de AL namen we voor lief in plaats van de herstelcode bij de RC X om eerst Asfaltweg Links te gaan...
Bij opdracht 60 waren we zo blij dat we alles zagen van de opdracht… dat we het bord wat links van de as van de weg hing gewoon over het hoofd zagen …
We ontdekten wel de foute plaatsnaam in opdracht 65, maar met het eind al bijna in zicht keken we niet goed naar links (zoals alle andere equipes) bij de een na laatste opdracht op de ’s Gravenweg en dat leverde ons in totaal het formidabele aantal van 12 fouten op, en inclusief de 15 minuten tijdstrafpunten stonden we met 375 punten op een prachtige 8e en laatste plaats in de toerklasse…
Terug in de tijd? Nee dus, niet wat betreft de klassering, maar wel een leuke avond gehad, met dank aan de organisatie van The Skymasters en de uitzetters, onze kinderen, die genoten hebben van hun piekerende moeders!!
Ineke Bos en Wilmy Alderliesten
Lenterit 20 april 2018
Op 20 april 2018 reden we de Lenterit, uitgezet door Gerard van Leersum en met controle van Piet Dubbeldam. Een blik op de rit vanuit de auto met Laura Rijneveld en Matthijs Alderliesten.
Bij de start al meteen opletten, de vlag stond ter hoogte van de tekst START en hebben we dus niet aangenomen als juist. De DLW op de dijk hadden we op weg naar de startlocatie al opgemerkt en dus deden we ook opdracht 3 goed bij het stopbord op de ’s Gravenweg. Een tevreden gevoel voor zover.
In opdracht 5 (na rijbaanversmalling, bij 2 verkeersborden L) konden we de fout maar niet ontdekken.
De verkeersborden K14 vonden we prima, maar we bleven dubben over de rijbaanversmalling. Gegokt dat dit niet goed te omschrijven was (waarom anders niet de molen aangenomen als oriënteringspunt), maar hier zaten we mis. Er stond in de uitleg zelfs niets over vermeld. Teveel nagedacht voor niets en een foute RC.
Bij opdracht 6 (voor RC doorgaan met opdracht 7) vonden wij niet leiden tot een richtingsverandering en ondanks wat twijfel door de later geplaatste RC kwamen we bij de geparkeerde auto van de uitzetter aan. Met een stempel (en een blik op een scherp geplaatste uil vlak voor de auto) mochten we weer verder.
Het bord Voetpad zagen we staan en dus pakten we de goede opvanger F bij de McDonalds. We hebben het gevoel dat het lekker gaat en we rijden via het tunneltje naar Moordrecht, onze eigen woonplaats, voor een stukje thuiswedstrijd.
Op de 60-km/h-randweg bij Moordrecht met niet-puzzelritters op de weg toch even voorzichtig remmen om de verkeersborden te bekijken, maar we vonden alles oké. De uitzetter gelukkig ook, waardoor we op zoek konden naar een pangram. De geplaatste zin miste 1 van de 26 letters van het alfabet en dus gingen we via de opvanger weer terug naar het industrieterrein. Lekker op dreef!
Opdracht 13 (na brug, twee zwarte pijlen, priemgetal en “B” weg L) bleek achteraf te leiden tot onze tweede fout. Brug en twee zwarte pijlen gevonden en langs de weg voldoende priemgetallen 7, 11 en 13 te bewonderen. De geplaatste afbeelding die leek op een B was een 13 en dus gingen we nog op zoek naar een B, die uiteindelijk op paaltje van de 13 had gestaan. Die hadden we gemist. Via een rondje mochten we hier einde weg R en we draaiden keurig langs het gebouw achter de groenperken rond (net als Moordrechtenaar Joop Winkel). We hebben hier echter wel flink lopen dwalen want via de opvanger en verschillende varianten om weg te komen, konden we nooit meer van het terrein afkomen met opdracht 17. We besloten na een boel extra rondjes toch maar door te gaan met de route vanaf opdracht 17. Achteraf is de controle aangepast.
Via de Koningin Julianastraat (de straatnaamborden zijn niet vernoemd, de straat wel) gingen we de polder in waar Gerard ons weer vriendelijk stond op te wachten in de auto. De val-kuil bleek een valk-uil dus haalden we niet voor de tweede keer de F op bij de McDonalds.
Via het viaduct naar de andere kant van de snelweg voor een opdracht met als oriënteringspunt een zwarte motorfiets.
Wij vonden het twee cirkels met een persoon ertussen, waarmee dit een verkeersbord C11 werd. Dat we de weg alsnog niet mochten berijden, hadden we wel door, maar we vonden dit geen motorfiets. De uitzetter wel: weer een foutje.
Op de viersprong naar links en de tekst “3x” goed herkend als foutieve weergave van “3X” dus de RC N langs de weg opgeschreven. Na de WW hebben we gekeken naar de gevraagde groene fiets, maar wij vonden ‘m blauw.
Bleek dat de ‘WW’ geen goede plaatsnamen bevatte, met wat geluk toch de juiste RC meegepakt. Dat de caravans op industrieterrein Hoogeveenen losse oriënteringspunten waren werd door ons doorzien maar bij de rashonden moest harder worden nagedacht. Een (blijkbare) Pekinees waar chihuahua onder staat en een labrador stonden op de borden. We besloten uit te voeren, maar de nieuwe situatie op het terrein heeft ons flink doen dwalen over de parkeervakken en langs de bedrijven. Een DLW’tje had flink geholpen. Uiteindelijk wel met de goede RC’s als gevolg, met wat extra kilometers onder de wielen en minuten op de klok. Bij opdracht 36 (na onmeetbaar getal R) hebben we wel flink gediscussieerd. ? wordt misschien wel zo genoemd, maar is in feite de verhouding tussen diameter en omtrek van een cirkel. En kan ook worden gemeten en wordt wel steeds nauwkeuriger berekend. Daarbij kan je natuurlijk ook het symbool opmeten. Genoeg twijfel voor ons om niet af te slaan, maar volgens de uitzetter had dat wel gemoeten. Weer een foutje erbij.
Na de deux-chevauxs (verkeerd gespeld, maar volgens ons ook gewoon een opdracht in Franse taal) en bijbehorende RC een twijfelpunt bij opdracht 41 (na waarschuwing voor bromfietsers weg R). Is de waarschuwing bedoeld voor de brommerbestuurders, of moeten we juist op hen letten? Verkeersbord J24 waarschuwt voor fietsers en bromfietsers en dus halen we de (achteraf juiste) RC M op.
Nadat we de parkeerplek van de uitzetter nogmaals naderden (de uitzetter was inmiddels verdwenen) na de brug naar rechts, waar het verkeersbord stiekem was aangepast. Gelukkig hadden we dat door en draaiden we direct R.
Bij opdracht 45 (bij richtingbord L) hebben we kostbare tijd en benzine verbruikt. Het richtingbord was een nieuwe term voor ons en ondanks dat we in al die jaren al heel vaak de Hitlandselaan op zijn gedraaid, had het deze keer weer een andere omschrijving. Wij vertrouwden de term niet, gingen op zoek naar de opvanger, maar vonden deze niet. Keren op de krappe weg om te checken of we ‘m niet gemist hadden en vervolgens nog een keer de hele ’s Gravenweg uit tot de rotonde om de opvanger te zoeken. Nergens te vinden en dus via de N219 maar weer terug om dan maar de Hitlandselaan op te draaien. Bleek zonder enige vorm van twijfel gewoon goed te zijn voor de uitzetter.
De brug langs de weg (Erasmusbrug op een plaatje) keurden wij af om “na Erasmusbrug L” te kunnen gaan, omdat de brug niet uitmondde op de bereden route. Dat de bestaande brug een stuk verder ook ‘opeens’ Erasmusbrug heette, dat was ons ontgaan en daar had de uitzetter ons nog even goed te pakken met achteraf gezien 30 strafpunten als gevolg.
We waren vroeg binnen, maar het duurde nog zeker een uur tot iedereen binnen was. Toch wat verdwaalde equipes in het gezelschap blijkbaar en de binnendruppelende equipes bevestigden ook wat extra meters op verschillende plaatsen. Toen Martin (die solo reed) en Joop binnen waren, konden we vast onze ervaringen delen en dat maakt het lange wachten toch net wat aangenamer.
Maar waar we het de laatste jaren eigenlijk altijd afleggen tegen (minimaal) Martin en Bertus, konden we vandaag voor het eerst sinds oktober 2015 weer eens met de eerste prijs naar huis. De bloemen van deze lenterit krijgen een mooi plekje.
Op 25 mei is de Natuurrit, uitgezet door Laura en Matthijs: u bent van harte welkom!!
Matthijs Alderliesten
Paasrit 23 maart 2018
We hadden ergens gelezen over een puzzelrit van The Skymasters op vrijdag 23 maart en dachten, laten we dat maar eens doen. In het betreffende artikel stond iets over een winnend ei en een Rad van Avontuur, dat klonk allemaal wel goed dus. Nu komen wij Martin de Dunnen redelijk vaak tegen en weten hoe goed hij landelijk presteert op routebeschrijvingsritten, dus dan weet je dat de rit technisch goed in elkaar zal zitten. Overigens blijven wij het knap vinden van Martin dat hij, vaak met S. Olo, goede prestaties weet neer te zetten, maar dit terzijde.
Op 23 maart gingen wij dus onder de vertrouwde leiding van onze elektronische navigator op pad naar Hitland 2 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Toen we de eindbestemming naderden en van de dijk af kwamen, vroeg ik aan Jannie: "Hoe heet die startlocatie ook alweer waar we ons moeten melden?". "Geen Idee", hoorde ik Jannie zeggen, dus dat begon goed. Toen we er samen uit waren en het betreffende etablissement hadden gevonden, parkeerden we onze auto en gingen we maar eens binnen kijken. Het was een gezellige boel in Geen Idee en nadat we ingeschreven hadden, gingen we vol goede moed op pad om de puzzeltrucs van Martin te doorgronden. We kregen nog chocolade eitjes met twee echte eieren mee, die we wel weer mee naar binnen moesten nemen, volgens de organisatoren. Ei, ei, wat zou daar nu weer achter schuilen? Laten we eerst puntsgewijs onze belevenissen in de rit met jullie doornemen, voordat we dit raadsel onthullen.
1. voor "15" links (MOD)
Kan bijna niks mis mee zijn, zou je zeggen. Een onderstreept getal, waar dus geen val op mag zijn en losse oriënteringspunten die volgens het aanvullend reglement mogen. Nee, de truc zat natuurlijk in het achtervoegsel (MOD). Gebruikte oriënteringspunten zijn na gebruik niet meer aanwezig. En als de "15" weg is, blijft een verkeersbord C1 over dat de weg afsluit. Onthouden voor de finish, was onze eensluidende conclusie.
3. na molen en 2e bord "TH", bij schrikhek links
De val zat hier overduidelijk in de tekst TH. Een logo van een bedrijf waarvan de letters door elkaar lopen. Geen goede tekst dus. Even dachten we nog, 'zouden er bordjes zijn bijgeplaatst'. Maar nee, zo flauw zal de uitzetter toch niet zijn bij een avondrit. Dus snel doorrijden naar de volgende val.
4. na 3e leesteken, voor routecontrole weg links
Ook hier waren we er redelijk snel uit. Direct in de eerste bocht stond al een bord met een of ander artikel uit het WETB.v.STRAFR.. Leestekens genoeg, dus snel verder, wel vreemd dat er een toevoegingen werden genoemd over VADNA en eigen wegen, die we nergens zagen, we besloten daar geen punt van te maken J. Later bleek dat de uitzetter andere borden had bedoeld en werd deze opdracht geneutraliseerd. Ondertussen gaan wij goed, maar dat wisten we op dat moment uiteraard niet.
6. na pijl, voor rond verkeersbord rechts
Het enorme peil zal niemand zijn ontgaan, maar daar hadden we natuurlijk niets aan. Na de route te hebben afgezocht tot de eerstvolgende zijweg hadden we nog geen pijl gevonden. Het kan bijna niet waar zijn dat er nergens langs de route een pijl is te vinden (het is immers geen MUG), dachten wij, dus maar even terugkijken. Toen zagen we het pijltje op een bord in de buurt van het peil en alles was duidelijk.
7. rijksweg links
Leuk gevonden, een weg met de naam "Rijksweg", maar dat zochten we niet. Volgens ons was het gewoon een gemeentelijke weg, we konden immers nergens aan zien dat het een rijksweg was, dus doorrijden naar de opvanger G (van goed J)
8. 2e "Tochtweg" rechts
Nog een val met wegen, we komen er lekker in. De eerste weg met de naam "Tochtweg" was snel gevonden, er was iets afgeplakt waardoor de goede tekst op het officiële straatnaambord overbleef. Bij een volgende weg stond keurig een eigengemaakt straatnaambord dat aan alle eisen voldeed, dus opdracht aldaar uitgevoerd.
10. na "50" en verkeerslicht dat op groen staat…
Een verkeerslicht dat op groen staat, zo noemen ze dat zelfs bij ons ook. Maar het verkeerslicht staat natuurlijk gewoon op de grond en om dat nu groen te noemen. Oversteken en op naar de controle, die ons keurig over de parallelweg naar het industriegebied bracht.
12. na vierletterige plaatsnaam rechts
Hier behaalden we onze eerste 30 strafpunten. Niet omdat we niet doorhadden dat je zowel horizontaal als verticaal mocht lezen, maar omdat we niet doorhadden dat er bij de Skymasters op het NRF-plaatsnamenregister wordt gereden. Beetje dom, vonden we achteraf van onszelf. Hierdoor vonden wij niet 5 maar zelfs 6 plaatsnamen. Best knap, dat dan wel weer en die 30 punten dubbel en dwars waard L.
13. na haaietand voor routecontrole rechts
Daar waren we snel klaar mee, de spelfout onderkenden we en reden snel door naar de opvanger.
16. na Zuidamerikaans eiland waar de paaseieren oorspronkelijk vandaan komen rechts
17. na verkeerslicht links (voorzichtig)
De mooiste truc uit de rit, dat is een ding wat zeker is, complimenten voor de uitzetter! In eerste instantie keurden we de omschrijving af, je schrijft immers Zuid-Amerikaans en de rest was ook als volledige onzin te betitelen. Natuurlijk komen de paaseieren niet van Paaseiland, hier moet dus meer aan de hand zijn. De ritpijl aan de linkerkant van de weg hebben wij, net als alle andere deelnemers, niet gezien en bracht ons stafpuntental op 60. Maar, na doorgereden te zijn, hadden wij wel door dat we met opdracht 17 bezig waren en een verkeerslicht zochten. En die stond op afstand langs de grote weg aanlokkelijk te knipperen. Tot verbazing van de overige puzzelaars aldaar, reden we dus heel standvastig naar de goede controle M, waar de paaseierenspecialisten, die ook blijkbaar alles van Paaseiland afwisten, niet heen wilden.
19. na 2e voertuig rechts (alleen voertuigen op verkeersborden gebruiken)
Ook een mooie truc, het eerste voertuig was een auto op een verkeersbord, maar even goed opletten en je kon op enige afstand een verkeersbord met een invalidenwagen spotten. En dat is volgens ons, en ook volgens de uitzetter, een prima voertuig.
24. na "PAAS LOO" en Nederlandse premier links (MUG)
De tekst was geen probleem, maar de premier ontbrak, er waren alleen namen te vinden en dat zochten we niet.
28. na twee Nederlandse plaatsnamen en routecontrole links
Dat zijn betere opdrachten, nu zoeken we immers namen. En die zijn er namelijk Loo en Rutten, prima Nederlandse plaatsnamen.
32. na Engels woord voor "PASEN" links
Het Engels woord EASTER was geen probleem, maar het woord "PASEN" dat hierna moest komen was in geen velden of wegen te bekennen. Dan rest alleen nog doorrijden naar een routecontrole en die was er gelukkig wel.
36. na verkeersbord aanduidende Kinderen en brug, rechts brug over (Hitlandselaan)
37. na blauwe brugleuning, verkeersbord aanduidende Parkeergelegenheid en achttiende boom rechts
Tja, deze truc kost ons nog wel wat hoofdbrekens. In eerste instantie hadden we niet door dat de truc zat in de opdracht 'rechts brug over'. We zochten dus driftig naar een mogelijkheid om de opdracht af te keuren. De brugleuning komt na de brug, achttiende is goed geschreven, er zijn makkelijk 18 bomen, dus wat is hier mis? De truc is te herleiden in het aanvullend reglement, je moet eerst de brug over zijn en dan pas op zoek naar een brugleuning en dat gaat dan niet meer. Een knap gevonden truc waar we goed mee bezig gehouden zijn.
38. na burg, verkeersbord en oranje brievenbus links
Hier was overduidelijk sprake van turn-in-de-war-management van de uitzetter. Bij de start laat hij je weten dat er wel een verkeersbord is na een brug. Daarna blijkt dat je helemaal geen brug zoekt, maar een burg en blijkt de oranje brievenbus er niet te zijn. Daar snap je als deelnemer toch niets meer van, maar gelukkig lieten wij ons niet afleiden door al deze uitzettersfratsen en gingen vol goede moed naar de tekst "15" die er ook niet meer was, volgens onze afspraak bij opdracht 1. De laatste controle genoteerd en gauw de kaart ingevuld en naar de finishtafel gebracht.
We hebben een leuke rit gereden die goed in elkaar zat. In donker rijden zijn we geen fan van, daarom hebben we rustig aan gedaan. Dat leverde ons wel 47 tijdstrafpunten op. Waarschijnlijk te veel om te scoren, was al onze voorzichtige eindconclusie. Ondertussen werden we door de voorzitter, Joop Winkel, gestrikt om een ritverslag te schrijven voor het clubblad en daar geven we natuurlijk graag gehoor aan. De avond werd opgeleukt met drie rondjes Rad van Avontuur, die deskundig door de voorzitter (geen raddraaier zijnde) werden gedraaid. Hierna volgde eindelijk de verkiezing van het ei, waar wij vanaf de start over hadden gewaakt. De trotse winnaar kreeg een paashaas en mocht daarmee op de foto. De inmiddels ietwat gekneusde eieren gingen mee naar Scherpenzeel, evenals de kiprollade die het Rad van Avontuur ons opleverde. Tot onze verrassing werden we ook nog winnaar van de rit en kregen daarvoor twee lekkere paasbroden, de avond kon niet meer stuk.
Martin, bedankt voor de mooie rit en Bertus bedankt voor de ritcontrole. Alles zat perfect in elkaar, we hebben ervan genoten! Skymasters bedankt voor het vertier en de uitstekende organisatie. We zien elkaar vast en zeker nog wel ergens weer.
Jannie en Henk Hazeleger